Nem megyek

Nem megyek

Buktatók a színtípusok meghatározásánál

  • Tudnom kell a színeimet!
  • Nem megyek.
  • Gyere velem vásárolni!
  • Nem megyek.
  • Átnéznéd a gardróbomat?
  • Nem megyek.
  • Küldök Neked fényképet.
  • Nem megy!

Sajnos mindnyájunknak szembe kell néznünk a járvány okozta nehézségekkel. Főleg a szolgáltatásokat sújtja a jelenlegi helyzet. Sokan áttérnek az online tanácsadásra, így a színtanácsadók is.

Bár én nem adok tanácsot fénykép alapján, ilyen szolgáltatás nincs a honlapomon, ennek ellenére sokan megkeresnek facebook-on, messenger-en, a weboldalamon, evvel a kéréssel: – Csak azt mondd meg, hogy nekem milyen színek állnak jól!

Végül is, mindenki csak azt szeretné tudni, legalábbis, aki tanácsot vár tőlem. Nem szívesen vállalok ilyen tanácsadást. Még ingyen sem vállalhatom, hogy esetleg a küldött, nem színhelyes kép miatt rossz tanácsot adok.

Van, aki küld vagy ötven képet, ráadásul mindegyiken sminkelve van, és más-más színre van festve a haja. A helyzeten még ráadásul az is ront, hogy a megvilágítás sem jó. Olyan képeket is kapok, ahol az illetőnek le van hunyva a szeme vagy napszemüveget visel. A legjobban azt szeretem, amikor egy csoportképet küldenek és aláírják: – A 3. sorban a 4. vagyok balról, mondd, meg milyen típus vagyok! – Ha mégis megsajnálom és megírom, hogy mire tippelek, akkor utána ömlesztve küldi az egész családjáról a fényképeket.

A lényeg az, hogy fényképről nagyon nehéz megmondani valakinek a típusát. 30 éve foglalkozom színtanácsadással, így a legtöbb esetben elég, valakinek csak az arcára néznem, ahhoz, hogy meg tudjam állapítani, milyen színek állnak neki jól. De még velem is előfordul, hogy csak a színes kendők segítségével tudok biztosat mondani.

Mindig kérem, hogy a tanácsadásra mindenki smink nélkül jöjjön. Lehet, hogy az illető hölgy alapozót nem tesz fel, de valami olyan krémet használ, ami megváltoztatja a bőre színét. Ilyenkor csodálkoznak, hogy ezt én hogyan veszem észre. Egyre több a tetovált szemkontúr, szemöldök és száj. Nemcsak az a probléma, hogy ezek színe nem illik, a hölgy színtípusához, de gyakran ezek még egymással sem harmonizálnak.

Manapság szinte alig van olyan nő, akinek nincs festve a haja. A hajat le kell takarni – akkor is, ha eredeti a hajszín – mert kiszívja a hajszínt a nap és a hajnak teljesen más lesz a színe felül, mint alul.

Akinek még nincs elég gyakorlata, annak mindenképp ajánlott nappali fénynél tesztelni. Az sem jó, ha a nap éppen a szemünkbe süt. Sőt, a lemenő nap is okozhat gondot. A helységben lévő bútorok, a fal színe is befolyásolhatja az eredményt. A meleg színű fal vagy akár egy krémszínű lámpabura is elviheti a színeket meleg irányba.

Az is gond lehet, ha színes öltözékben van, aki tesztel. Nemrég egyik tanítványommal gyakoroltunk, aki élénk pink ruhában volt. A teszt alany mögött állva, a ruhája színe teljesen megváltoztatta a hölgy elé tett piros szín árnyalatát. Ezért én mindig fehérben tesztelek. Van olyan színtanácsadó, aki azt vallja, hogy egy színtanácsadónak színesnek kell lennie. Valóban, de csak akkor, ha éppen nem dolgozik.

Szóval fényképről biztosan megmondani, hogy valaki milyen színtípus, nagyon nehéz. Szinte azt kell mondanom, hogy a képek elkészítéséhez profi fotósra van szükség. A monitornak is színkalibráltnak kell lennie, amit a fotósoknak fél évente javasolnak elvégezni, tehát még a tökéletesen színhelyes minden igényt kielégítő fotó sem ér semmit, ha a monitor nem színhelyes. Azokra a kritériumokra kell figyelni a képek elkészítésénél, mint a személyes tanácsadásnál. Kérni kell, hogy olyan képet küldjön a tesztalany magáról, ahol nincs rajta smink és le van takarva a haja. Több, nagyon jó minőségű kép kell, ahol a szemszín valósághű. Ügyelni kell arra is, hogy a fényképezés fehér fal előtt történjen, ne legyen semmi a színeket befolyásoló tényező.

Reméljük a legjobbakat, hogy ez a helyzet jóra fordul, és ismét tarthatunk személyes szín-és stílustanácsadást.

Telefon: +36 20 350 9254 Email: eva.pirityi@gmai.com

info@szintanacsadas.hu

Author Info

Pirityi Éva

No Comments

Comments are closed.