Szín-és stílustanácsadó képzés Budán

Az Egyén Színei Színstúdió – Pirityi Éva tanfolyama

A szombati képzésre a létszám betelt. Az őszi, keddi képzésre még lehet jelentkezni!

Sokat kell tanulnia az embernek ahhoz, hogy megtudhassa, milyen keveset is tud. “
(Széchenyi István)

A felnőttképzők nyilvántartásába felvett – hatóságilag elismert – képzés

Nyilvántartási számom: B/2020/005522

Helyszín: Keve Ökoház 1115. Bp. Keveháza u. 1-3.

Több mint 30 éves színtanácsadói, valamint 25 éves oktatói tapasztalaton alapuló, tudományosan megalapozott, biztos tudást adó, professzionális oktatás. A tavaszi, szombati képzésen 8 fő, a keddi képzésen 5 fő szerzett állami tanúsítványt a képzés sikeres elvégzéséről.

A hazai színtanácsadók többsége az én képzéseimen sajátította el a színtanácsadás csínját-bínját. Sokan fényes karriert futottak be.

Nagy hiányossága, más oktatási rendszereknek, hogy nem határozzák meg – valamely színrendszerben – az egyes típusokhoz tartozó színeket. Már színdinamikai- és színszakértő diplomám megszerzésekor (1993) pontosan leírtam, hogy Nemcsics Antal professzor Coloroid színrendszerében – az egyes színekre jellemző színezeti, telítettségi és világossági, mérésekkel bizonytott adatok alapján – mely színek tartoznak az egyes színtípusokhoz. 

A maximális létszám az őszi csoportokban 10 fő

A következő szombati képzés kezdő időpontja: 2023.09.30. Összesen 60 óra időtartamban tíz héten át szombatonként 10.00 – tól 14.15 – ig (+online konzultáció + vizsganap). 

A következő keddi képzés kezdő időpontja: 2023.09.26. Összesen 60 óra időtartamban tíz héten át keddi napokon 11.00 – tól 15.15 – ig (+online konzultáció + vizsganap). A keddi időpont úgy tűnik, megfelelőbb, mint a szombati, egyes vállalkozóknak, mert jobban meg tudják oldani a keddi távollétet. Kisgyermekes anyukáknak is jó az időpont, hiszen el tudják vinni a gyermeket a bölcsibe, az ovodába vagy az iskolába és érte is tudnak menni időben.

A képzés óraszáma igazából sokkal több, mert a képzés ideje alatt – a tényleges óraszámon felül  – folyamatos, online konzultációt tartok, annak érdekében, hogy a vizsgafeladat, a 12 színtípus színtablója hibátlanul készüljön el.

Természetesen a szóban elhangzottakhoz képekkel illusztrált, írásos  tananyag is tartozik.

Képzési díj: 300.000 – Ft alanyi adómentes áfatartalmú (tandíjfizetés időarányosan, két részletben).

A hallgatók sikeres vizsga után államilag elismert tanúsítványt kapnak.

A 2023-ban induló képzéseket is budai irodámban tartom.
Cím: Keve Ökoház 1115. Bp. Keveháza u. 1-3.
Az iroda a Kelenföldi Pályaudvar és a Bikás Park közelében van.
Könnyen megközelíthető, vonattal, metróval, villamossal, busszal.

A parkolás az iroda előtt vagy a környező utcákban könnyen megoldható. 2023. szeptember 1-től hétköznapokon fizetős, szombati napokon ingyenes.

Online képzést nem szeretnék tartani. Számomra fontos a személyes jelenlét. Célom az, hogy aki nálam tanul, ne tévedjen! Sokat tesztelünk, ezt pedig  – véleményem, és 33 éves tapasztalatom szerint – tévedésmentesen, csak  élőben lehet. A színtanácsadók között vita folyik evvel kapcsolatban. Kitartok eredeti álláspontom mellett, miszerint pontosan látni és a finomságokat, a részleteket megbeszélni csak személyesen lehet. A monitoron másképp látszanak a színek. Sok múlik a hely megvilágításán és azon is, hogy milyen öltözékben és milyen színű háttér előtt tesztelünk. Nem olyan egyszerű a színtanácsadás, mint ahogy azt, sokan gondolják. Elsősorban jó színlátás szükséges hozzá. Sajnos, a tanfolyam elvégzése után nem foghatom mindenkinek a kezét, a képzés ideje alatt kell nagyon figyelni és a későbbiekben a lehető legtöbbet gyakorolni.

Ez felnőttképzés, ami feltételezi, hogy a jelentkező felnőttként viszonyul a képzéshez. Értem ezalatt, hogy az órákon részt vesz és figyel, a feladatokat a megadott időpontra elkészíti. Emellett, már a képzés ideje alatt sokat gyakorol és hozzá olvas az adott témához. Remélhetőleg nem kell mindent  nulláról kezdeni. Tehát, nem árt, ha a képzésre jelentkező tisztában van a vízfestékkel való színkeveréssel, azt már az általános iskolában megtanulta. Van némi fogalma a divat világáról.

A tanfolyamot én szervezem és vezetem, több, mint 25 éves színelmélet oktatói tapasztalattal, valamint a divatszakma szinte minden területére kiterjedő több évtizedes gyakorlattal, melyre a Magyar Divat Intézet tervezőjeként tettem szert.

Eredetileg cipőtervezőként kezdtem pályafutásomat, de a rendszerváltás után váltanom kellett. Az Intézet feladata volt a hazai ruha- és cipőgyárak, valamint a hazai, kereskedelemmel foglalkozó divatcégek részére divattrend előrejelzéseket készíteni. Évente kétszer trend előadásokat tartottunk és divatbemutatókat rendeztünk. Mivel megszüntek a cipő- és ruhagyárak, a Magyar Divat Intézetnek – és így nekem is – a fennmaradáshoz új utakat kellett keresni. Ezután manöken tanfolyamokat szerveztem és divatbemutatókat rendeztem. Emellett, újsáíróként divatcikkeket írtam. A torontói tanulmányutam (1989) nagy változást hozott az életembe, ekkor varázsolt el a színek világa.

Először a Magyar Divat Intézet divatmenedzser képzésén tanítottam színelméletet. Szeretném megjegyezni, hogy e képzés tematikájának az összeállításánál, a torontói, Ryerson Politechnical Institute Divattanszékén  szerzett tapasztalataim is figyelembe lettek véve.

Ugyanitt, a Magyar Divat Intézetnél indítottam el első, saját szín-és stílustanácsadó képzésemet 25 évvel ezelőtt.

Később a Budapesti Divatiskola divattervező képzésén tanítottam.

A Magyar Divat Intézet megszűnése után ugyanitt, a Budapesti Divatiskolában tartottam saját, szín-és stílustanácsadó képzésemet.

Több éven át tanítottam a Havas Henrik által alapított Budapest Média Intézetben (BMI) és a Werk Akadémia stylist szakán.

Több, mint 10 éven át, 2017-ig oktattam a Debreceni Divatakadémián, az iskola megszűnéséig.

2004-től 2020-ig a Mod’Art International Hungary-ban tartottam saját, szín-és stílustanácsadó képzésemet. Mivel az iskolában tulajdonosváltás történt és emellett számomra pozitívan változtak a felnőttképzés szabályai, ezért úgy döntöttem, hogy ezentúl a saját nevem alatt indítom a szín-és stílustanácsadó képzést.

A szín-és stílustanácsadó képzést a saját nevem alatt, kellemes környezetben, világos, budai irodámban tartom.

Kinek ajánlott a képzés?

Lehet, hogy Ön sikeres ruhatervező, ékszerkészítő, ruházati cégvezető,  üzlettulajdonos, profi fodrász, sminkes, műkörmös vagy lakberendező, mégsem biztos abban, hogy milyen színeket ajánljon a vendégeinek, vásárlóinak?

Kitűnő szakmai tudását kiegészítheti a színek világának megismerésével, helyes alkalmazásával.

Az is lehetséges, hogy Ön váltani szeretne, netán jelenlegi munkáját nem találja elég érdekesnek. Fejlett szépérzékkel rendelkezik és mindig is az volt a vágya, hogy  a divattal, színekkel, stílussal kapcsolatos foglalkozása legyen.

Ha hasonló gondolatok foglalkoztatják, segítek Önnek!

A Szín-és stílustanácsadó képzésen elsajátíthatja a tudást, aminek segítségével – amellett, hogy tisztában lesz avval, hogy Önnek mely színek és milyen stílus áll a legjobban – másoknak is tud majd hasznos tanácsot adni.

Ha rendelkezik majd a képzésen elsajátítható tudással, vendégei, vásárlói elégedettek lesznek, szívesen térnek vissza Önhöz.

Megjegyzem, kitűnő színlátás szükséges ahhoz, hogy egy tanácsadó ne tévedjen a színmeghatározásnál. Sajnos – a visszajelzések azt mutatják, hogy – sok a félretesztelés és az utólagos javítgatás. Ráadásul, azok a leghangosabbak, akik a legtöbbet tévednek. Nem kell garanciát vállalni, hanem már elsőre jól kell csinálni! A sok rossz tesztelés bizalmatlanságot szül és rontja a lelkiismeretes, tehetséges színtanácsadók hitelességét is.

Ennek elkerülésére a jövőben tervezem felvételi vizsga tartását.

Persze, a tanfolyam sikeres elvégzése után mindenkinek még sokat kell gyakorolnia, hogy ne tévedjen a színtípusok meghatározásánál. A képzés résztvevői – a tanácsadásra vonatkozó szabályok betartásával – nagy biztonsággal tudják majd megállapítani, hogy a 12 színtípus közül melyik típusba tartozik valaki.
2020. márciusi bejegyzésemben a tanácsadás buktatóiról írtam. Ajánlom cikkemet annak is, aki tanácsadást tart és annak is, aki tanácsadásra menne. http://szintanacsadas.hu/2020/03/27/nem-megyek/

A természet a legjobb tervező. Bőrünk, szemünk, hajunk színe tökéletes összhangban van. Öltözékünk, arckikészítésünk színeit úgy kell megválasztanunk, hogy harmonizáljon saját színeinkkel.

A tanfolyam résztvevői képesek lesznek meghatározni, hogy milyen színtípusba tartozik valaki. Tanácsot adnak az öltözék és a kiegészítők színeire vonatkozóan. Segítenek, az alkati sajátosságokat is figyelembe véve a ruhatár kialakításában. Meghatározzák a legelőnyösebb sminkszíneket, valamint a hajfestés színét. A divattrendek ismeretében képesek lesznek eldönteni, hogy az egyes színtípusok részére melyek a legmegfelelőbb szín-összeállítások, anyagkarakterek és öltözködési stílus. A képzés során megszerezhető ismeretek hasznosak lehetnek a divatszakma bármely területén dolgozóknak, valamint mindenkinek, akinek a munkája során szüksége van arra, hogy mindent megtudjon a színek hatásáról.

A képzésen elsajátítható tananyag: 

Színtani alapismeretek, színtípusok, a színteszt alapjai. Színek színezetének, világosságának és telítettségének felismerése. Tesztelés, színtípusok meghatározása. Típusok öltözékének színei, anyagai, stílusa. A kiegészítők színei. Az alapruhatár megtervezése a 12 típusnál. Különböző testalkatok, szabásvonalak, anyagkarakterek, mintázatok. A rossz testarányok korrigálása. A divatszínek használata az egyén színeinek figyelembe vételével. Az üzletek kínálata és a színtípusok. Hajfestés és sminkszínek. Az egyén színei és a smink. Az arcformához és a színtípushoz illő smink meghatározása. Arcforma, frizurakialakítás.

Záró feladat: a 12 színtípus színtablójának elkészítése.

Megjegyzés: főleg a színek ismeretére, a színmeghatározásra fektetjük a hangsúlyt, az alkatmeghatározást, a sminkelést, a frizurakialakítást kis óraszámban oktatom, ezért ezeknél a témáknál szükséges még utánolvasás, további tudásanyag megszerzése.

A tanácsadói munkához szükséges kellékek (megvétele ajánlott, de nem kötelező):

  1. Színes anyagkészlet a teszteléshez (80-85 db színes kendő) ára: 120.000 Ft. Megjegyzés: nem az a fontos, hogy sok kendővel teszteljünk, hanem az, hogy a kendők színei úgy legyenek kiválasztva, hogy a típusokat jól tudjuk meghatározni. Teljesen felesleges, hogy például szürkéből vagy drappból 10-20 féle legyen. Viszont legyen a készletben minden, a 12 típusra jellemző szín! Kérném, hogy aki az én képzésemre szeretne járni, ne vegyen se itthonról, se külföldről kendőkészletet, mert később  valószínűleg pénzkidobásnak fogja látni. Legalábbis ez az eddigi tapasztalatom.
  2. Színkártya ára: 5.000 Ft/db. A 12 típus színkártyájának együttes ára: 60.000 Ft/12 db. Ezek a színkártyák nagy segítséget nyújtanak majd a vizsgafeladat elkészítésénél. Az én színkártyáim nem egyeznek meg a más színtanácsadók által készített színkártyákkal. Nem is értem, hogy egy színkártyára hogy kerülhet fel hideg és meleg szín is? Ha egyszerre minden színt ajánlunk, például szürkét is és drappot is, akkor semmi értelme nincs a tanácsadásnak! Hiszen az egész tanácsadásnak az a lényege, hogy támpontot adjunk a tesztelt alany részére, hogy a meleg vagy a hideg színek  állnak-e jól neki.  Avval csak megnehezítjük a helyzetét, ha össze-vissza ajánlgatunk színeket. A kártyák összeállítása is több, mint 30 éves tapasztalatom eredménye.

Tanítványaim köszönő sorai:

Szeretném megköszönni az odafigyelésed, a támogatásod és mindent amit átadtál! Nagy élmény és megtiszteltetés volt számomra, hogy nálad tanulhattam! Örülök, hogy megismerhettelek! Nagyon jól éreztem magam az egész képzés folyamán. Bízom benne nem múlthéten találkoztunk utoljára! S. Erika

Megmondom, őszintén hiányoznak az óráid. Még szívesen jártam volna. Még ki kell tapasztalnom sok mindent, rengeteg gyakorlásra van szükségem még.  K. Brigitta

Szeretném még egyszer megköszönni, hogy részt vehettem a tanfolyamon, sok izgalmas új dolgot tanulhattam, nagyon jó élmény volt! P. Amarilla

Egy éve szereztem egy papírt! Nagyon izgultam a vizsgák előtt, meg kellett dolgozni érte, de annál nagyobb öröm volt a jól megérdemelt oklevelet a kezemben tartani végre, szeretett tanárnőmmel, a színtanácsadók színtanácsadójával, Pirityi Évával.  G. Judit

Kedves Éva! Szeretném megköszönni Neked a tanfolyamot meg a tudást, amit átadtàl, egy új világ nyílt számomra🙂Nagy lelkesedéssel próbàlok tovàbb gyakorolni, fejlődni. Ha bármikor szükséged van az oktatásnál világos tavaszra, akkor nyugodtan szólj, örömmel megyek. Szeretettel, Évi. L. Éva

A következő alkalommal induló szín- és stílustanácsadó tanfolyamra szeretnék jelentkezni. A Central Médiaakadémia stylist képzésén vettem részt decemberben, ott már találkoztunk és nagyon megtetszett a színtanácsadás, azt a foglalkozást élveztem a legjobban, teljesen lenyűgözött, hogy egy árnyalattal is milyen sokat tudunk változtatni a külsőnkön. Láttam, hogy a februárban indulóról már lemaradtam, de bízom benne, hogy a következő csoportba beférek. D. Marianna

Nagyon köszönök mindent, amit tanítottál, és amiben segítettél. Egy élmény volt tőled tanulni mind emberileg, mind szakmailag. Úgy érzem, mindent megkaptam tőled ahhoz, hogy hitelesen és pontosan tudjak majd másoknak segíteni, és soha, egy pillanatra sem éreztem azt, hogy valamit ne akarnál teljesen átadni nekünk. Pedig ez ebben a magyar szépségipari szférában elég jellemző. H. Ágnes

Köszönöm neked a sok segítséget, kedvességet és jókedvet a tanfolyam alatt! L.K. Edit

Úgy örülök, hogy eljöttem hozzád erre a képzésre, nagyon hálás vagyok a sok tudásért amit itt megszerezhettem, benned pedig egy igazán remek embert és tanárt ismerhettem meg. Annyira jó látni, hogy ennyi szakmai tudással, évvel a hátad mögött még mindig ilyen szenvedéllyel végzed ezt a hivatást, remélem én is ilyen leszek. K. Kata

Jelentkezés után küldöm a képzés tematikáját és a jelentkezési lapot.

Jelentkezés itt.