Első cikkem a színekről

Első cikkem a színekről


1992-ben jelent meg az első cikkem a Nők Lapjában

Néhány sor a kezdetekről. Hogyan kezdtem el színtanácsadással foglalkozni?

Kanadai tanulmányutam után, 1989-ben kezdtem el foglalkozni színtanácsadással. Akkor ez egy teljesen új dolog volt. Nem sokan tudták, hogy ilyen is létezik. Eleinte nagy ellenállásba ütköztem.

A munkahelyemen, a Magyar Divat Intézetnél is volt olyan ruhatervező, aki megkérdőjelezte ennek az igazságát és egyszerűen hülyeségnek tartotta. Érdekes módon, pár év múlva – mikor már jobban megismerte, miról van szó – lelkes támogatóm lett.

A legdurvább az volt, amikor egy neves sminkes ismeretlenül felhívott telefonon és elkezdett velem kiabálni, hogy miért avatkozom bele a sminkesek dolgába. Nehéz volt megértetni vele, hogy ez nemcsak a smink színekről szól, hanem mindenről, ami a színekkel kapcsolatos, öltözködésről és a hajfestésről is.

A Magyar Divat Intézetnél évente kétszer tartottunk trend bemutatókat és előadásokat a hazai ruha- és cipőgyárak részére. Megjegyzem, akkor még voltak ruha-és cipőgyárak. Gyakorlásként az előadások végén felajánlottam a jelenlévőknek, hogy meghatározom a színtípusukat. Itt már nagy volt az érdeklődés. Megkönnyítette a dolgomat, hogy a Selyemipari Vállalattól kaptam színes anyagokat. Ezek biztosították az alapokat a tanácsadáshoz szükséges kendőkészletem összeállításához.

Többször tartottam előadást az Újságíró Szövetségben. Ezután már több cikk jelent meg rólam és a színtanácsadásról különféle újságokban. Többször kértek fel TV interjúra is. A legemlékezetesebb szereplésem a Magyar Televízió, Ablak című népszerű műsorában volt Endrei Judittal.

Perina Péter mesterfodrász volt az, aki fantáziát látott a színtanácsadásban. Izabella utcai szalonjában kezdtem el személyre szabott színtanácsadást tartani.

Sokat köszönhetek Nemcsics Antalnak, a Műegyetem professzorának, akinek a tanácsára elvégeztem az Építészmérnöki karon a Színdinamikai és színszakértő képzést. Az ő iránymutatása segített, hogy el készítsem a diplomamunkámat, amiben meghatárotam a színtípusok színeinek pontos elhelyezkedését a Coloroid színrendszerben.

Author Info

Pirityi Éva

No Comments

Post a Comment