Kinek áll jól a vörös hajszín?

Kinek áll jól a vörös hajszín?

Milyen legyen a vörös haj, lilás vagy rézvörös árnyalatú?

A vörös feltűnő szín. Nagyon kedvelt a fodrászok körében is. A vörös haj látványosan megváltoztatja viselője megjelenését. Sokszor hihetetlenül kedvezően hat, egy „kis szürke egérkéből” igazi démont varázsol. Máskor lehet nagyon rossz hatású is, amikor meleg árnyalatú rezes vörösre festjük hajunkat hideg helyett, vagy fordítva, hideg bordós vörösre meleg helyett. A rézvörös besárgítja a hideg színtípusok (nyár és tél) arcát, a bordós árnyalat pedig beszürkíti a meleg színtípusok (tavasz és ősz) arcszínét. A megjelenésen ráadásul még ront az is, ha valaki a rossz hajszínéhez illő színekkel sminkeli magát, és ahhoz is öltözködik. Ilyenkor fordul elő, hogy az illető nagyon rosszul érzi magát a bőrében.

A vörös szín tehát lehet meleg, sárgával kevert vörös (rézvörös, vöröses szőke, vöröses barna), vagy hideg, kékkel kevert árnyalat (padlizsán, burgundi, cseresznyepiros, szilva, stb.) Mivel a sárgásvörös hajszín meleg árnyalat, következésképp azoknak áll csak jól, akik, meleg típusba tartoznak. Meleg típusok – a fent leírtak értelmében – a tavasz és az ősz típus. Születéstől fogva vörös haja csak ennek a két típusnak lehet. Azok, akiknek eredetileg is vörös a hajszínük, bátran használhatnak a hajszínüktől eltérő, más, meleg vörös árnyalatokat is. A kékes vörös hajszín csak a hideg színtípusokhoz illik.

  •  A Tavasz típusok bátran festhetik vörösre a hajukat

tavsz-tél arc
A tavasz, a legkülönlegesebb típus, színei élénkek, melegek. Jó tanács: az őszülő hajszálakat célszerű festeni, mert a tavasz típus meleg színeihez nem illik a szürkés, hideg árnyalatú ősz hajszín. Minden Tavasznak jól áll a vörös haj.

Ajánlott vörös hajszín:

A világos tavasznál (tavasz-nyár) a világosabb rézfényű szőke árnyalatok jöhetnek szóba hajfestésnél és melírnél. A vörös melír a szőke hajat felmelegíti, így kiemeli a típus bőr- és szemszínét.

Az élénk tavasz (tavasz-tél) típusnak, bármely rézvörös árnyalat megfelelő (világos rézvörös, aranyfényű rézvörös). Az eredetileg sötétebb hajúaknak a sötétebb rézvörös is jól áll. Ezeknek, a vörös árnyalatoknak az intenzív változata, valamint többféle vörös árnyalat együttes használata is ajánlott. A melír is lehet élénk és több árnyalatú vörös. A meleg tavasznak (tavasz-ősz) a rézvörös minden árnyalata ajánlott.

  • Az Ősz típusoknak is jól áll a meleg vörös árnyalat
sötétbarna hajszín karamell melírrel 2                   sötétebb vörös hajszín

Az ősz típus hajszíne eredetileg, általában meleg árnyalatú, vöröses fényű. Idővel a hajszín megfakul, ezért ajánlott festeni, visszaadni eredeti, vöröses árnyalatát. Minden ősz típusnak jól áll a vöröses hajszín. Jó tanács: ugyanúgy, mint a tavasz típusnál, az őszülő hajat mindenképp ajánlott festeni.

Ajánlott vörös hajszín:

Az ősz típusnál szinte kötelező a meleg vöröses színhatás. A lágy ősz (ősz-nyár) színeit fel kell erősíteni, és el kell vinni a melegebb árnyalatok felé. A fiatalok választhatnak élénkebb vörös hajszínt (rézfényű szőke, világos rézvörös), mert ehhez fiatalosabb, vidámabb színű öltözéket is viselhetnek.  Idősebb korban a vörös szín már nem lehet erőteljes, durva hatású és nem lehet sötét sem. Nagyon jó megoldás, a vöröses melír, mely kiemeli a típus finom színeit. A sötét ősznél (ősz-tél), mivel az eredeti hajszín és a szemszín is sötét, ezért a sötétebb vöröses barna hajszín áll a legjobban. A színhatás érdekessé tehető feltűnő, élénk rézvörös árnyalatokkal. Szolid hatás érhető el a sötét hajon (mahagóni, gesztenye), vörös csillogású melírrel.

  •  A nyár típusnak csak a hideg árnyalatú, rózsaszínes vagy lilás vörös áll jól.

rózsaszín hajA szőke nyár típusokat öregíti minden sötét szín, ezért legfeljebb egy rózsaszínes árnyalat ajánlott. A lágy nyár (nyár-ősz) típus vissza fogott színeinek hideg hatását erősíteni kell. Erre a legmegfelelőbb a bordós vagy lilás, nem túl sötét árnyalat (burgundi, padlizsán, cseresznye). A fiatalok hajszíne lehet feltűnőbb, élénkebb vagy sötétebb. Finom hatású a hamvas barna hajon a lilás, bordós melír.

  • A tél típushoz is a hideg árnyalatú vörösek illenek.
hideg lilás vörös hajszín

Születéstől fogva senki nem hideg vörös. Így ez a szín mindig kicsit színpadias hatású, amit tudni kell viselni. Ráadásul gyakrabban is kell festeni, mert kifakulva meleg vörössé válik. A másik ok, ami miatt nem minden esetben ajánlott a lilás, bordós hajfestés az, hogy a tél típusnak eredetileg jól álló színek közül nem minden szín viselése lesz szerencsés. Az élénkpiros vagy a citromsárga öltözék nem biztos, hogy illik majd a hajszínhez, viszont a rózsaszín, a kékesszürke, a bordó és a lila harmonizálni fog a hajszínnel.

Milyen alternatívát ajánlhat a fodrász, ha olyan vendég szeretne vörös hajat, akinek az nem illik?

Mint láttuk, a világos nyár típusnál okozhat gondot a vörös hajszín. Őket ajánlatos lenne erről lebeszélni. Ha ez nem megy, akkor végső esetben hideg árnyalatú melír lehetne csak ajánlható, ami nem sötét. A többi típusnál a leírtaknak megfelelően figyelembe kell venni, hogy az illető hideg vagy meleg típusba tartozik-e és ennek megfelelően kell kiválasztani az árnyalatot.

Képek forrása: Pinterest

Telefon: +36 20 350 9254 Email: eva.pirityi@gmal.com

Author Info

Pirityi Éva

No Comments

Comments are closed.