Kinek áll jól a szőke hajszín?

Kinek áll jól a szőke hajszín?

“Festhetném szőkére a hajam?” A szőke nős viccek ellenére sokan szeretnének szőkék lenni, gyakran a sötétebb bőrű, sötét hajú hölgyek. Sajnos őket le kell beszélnem a szőke hajról. Mivel a szőke hajszín világos árnyalat, következésképp azoknak áll a legjobban, akik, világos típusba tartoznak. Világos típusok a tavasz és a nyár típus. Ezeknél, a típusoknál általános szabály lehet, hogy idősebb korban mindenképp ajánlott a világosabb, tehát a szőke vagy szőkés barna hajszín.

A színeknek döntő szerepük van külsőnk alakításában. A hozzánk illő színek szerencsés esetben, megegyeznek az általunk szeretett színárnyalatokkal. Érdekes módon a gyerekek még nagyon jól érzik a  saját színeiket. Egy tőlük eltérő színtípusba tartozó anyuka, barát vagy barátnő, sokat ronthat a helyzeten, befolyásolhatja őket a színválasztásban. A külső befolyás, serdülő, majd felnőtt korban még jobban felerősödik, egyre inkább hatnak ránk a divatszínek, a sztárok frizurái, hajszíne.

Itt kerül előtérbe a fodrász felelőssége. A vendég sokszor a divatlapokban megjelenő gyönyörű, fiatal modelleket, színésznőket szeretné utánozni, csak azt felejtik el, hogy amit végeredményként látnak, az a sminkesek, fodrászok, fotósok több órányi munkájának az eredménye. A modelleken, esetleg az össze nem illő színek, érdekesnek, művészinek mondhatók. Például egy fodrászversenyen, szinte bármi megengedhető. A mindennapi életben, azonban arra kell törekedni, hogy minél kisebb időráfordítással, szebb, természetesebb hatást érhessünk el.

  • A tavasz típusok bátran festhetik aranyszőkére vagy vöröses szőkére a hajukat

 arany szőke hajszín       arany szőke hajszín 2

A tavasz típus, a legkülönlegesebb, színei élők, elevenek. Ha szőke színt választanak, akkor nem ajánlott a hamvas szőke, hanem csak az eredeti, gyerekkori hajszínük, az arany szőke. Az őszülő hajszálakat mindenképp festeni kell, mert a tavasz típus meleg színeihez nem illik a szürkés, hideg árnyalatú ősz hajszín. Persze az már szép, ha egy idősebb hölgy haja teljesen ősz, de fiatalosabb ekkor is a szőke haj.

Összességében elmondható, hogy a tavasz típusnak jól áll az arany szőke haj, még akkor is, ha már a fiatal korban világos hajszíne megbarnult, megfakult. Sok tavasz típus szereti a haját hamvas szőkére festeni. Ez nem szerencsés választás, azonban az aranyló fényű hajban kevés hamvas melír esetleg még nem befolyásolja nagymértékben az illető színeit.

Az a szerencsés tavasz típus, akinek élénk a szemszíne és vöröses a hajszíne, válthat aranyszőke árnyalatra, de számolnia kell avval, hogy színei ezáltal visszafogottabbak lesznek.

  • A nyár típusok csak hamvas szőkére festhetik a hajukat
hamvas szőke hajszín 3     hamvas szőke hajszín

A nyár típus, a pasztell típus, akit visszafogott színek jellemeznek. Szemszínük szürkés árnyalatú, hajszínük hamvas szőke vagy hamvas barna. Gyakran úgy érzik, hogy jellegtelenek és ezt erős színekkel, esetleg vörös hajszínnel akarják ellensúlyozni. A meleg színek, azonban, nagyon rosszul állnak ennek a típusnak. A legjobb a természetes szín. Ha a nyár típusnak a korábban világos szőke haja besötétedik, akkor is az eredeti világosabb színre való festés ajánlott.

Ennek a típusnak áll legjobban a hamvas szőke melír, ez feldobja, megszépíti a típus képviselőit. Sajnos gyakran előfordul, hogy az eredetileg hamvasnak szánt hajszín besárgul, ezért mindig a lehető leghamvasabb árnyalat elérésére kell törekedni. Bár a nyár típus szépen őszül, mégis ajánlott a haj eredeti színére való festés, hiszen az ősz haj, valljuk be, mindenkit öregít.

  • A tél típusok közül csak kevésnek áll jól a szőke hajszín. Melyik tél típus festheti a haját szőkére?
hamvas egészen világos szőke

A tél típus általában sötét hajú, mégis találkoztam már nagyon sok világos szőke, élénk kék szemű tél típussal. Ez a típus, természetesen, ha a hajszíne megbarnul, akkor is festheti világos szőkére a haját. Kivételként elmondható, hogy a sötét hajú, élénk kék szemű, de nagyon fehér bőrű teleknek is jól állhat a szőke hajszín.

  • Az ősz típusok között ritka az eredetileg szőke. Festhetik a hajukat szőkére?
ősz-nyár arc    ősz-tél arc

Az ősz típus hajszíne eredetileg, általában meleg árnyalatú vörösesbarna, gesztenyebarna vagy mahagóni, mégis a lágy ősz (ősz–nyár) típus lehet szőke is. Azonban, ezt a világos hajszínt mindenképp melegíteni kell, tehát a megfelelő csak az aranyszőke és a rézfényű szőke árnyalat lehet. A vörösesszőke melír kiemeli a típus finom színeit. A vörös hajszínt a hamvas melír érdekessé teszi. A sötét barna hajú ősz típusnak is jól állhat kevés, arany szőke melír.

Milyen alternatívákat kínálhat a fodrász, ha olyan vendég akar szőke hajat, akihez nagyon nem illik?

Érdekes módon, a világos hajúak, a legritkábban festetik a hajukat sötét színre. Annál gyakoribb viszont, hogy a sötét hajúak világos árnyalatot szeretnének. A sötét típusoknak (ősz-tél és tél-ősz), semmiképp nem ajánlható a szőke hajszín. Egy gyönyörű, fekete hajba vétek lenne szőke melírt tenni. Sajnos, már találkoztam ilyennel! A sötét bőrhöz eleve nem illik a szőke haj, ha csak nem az a cél, hogy az illető felhívja magára a figyelmet. Az általános tanács, miszerint érdemes bizonyos kor után világosra festetni a hajat, csak a világos típusokra igaz fenntartás nélkül.

A sötét hajon a szőke melír besárgul, ez is rontaná a tél típusok hideg színhatását. Az Ősz típusokkal szemben – ami a melírt illeti – kicsit engedékenyebbek lehetünk, főleg, ha szép, fiatal hölgyről van szó. Hiszen, mint említettem, a besárguló szőke árnyalat, meleg hatású, ezért elképzelhető, hogy egy sötétebb hajú Ősz típus színeibe is beleillik.

Képek forrása: Pinterest

Telefon: +36 20 350 9254 Email: eva.pirityi@gmal.com

Author Info

Pirityi Éva

No Comments

Comments are closed.