Kihez illik a fekete a haj?

Kihez illik a fekete a haj?

kékes fekete hajszín

Igaz, hogy a sötét hajszín öregít? Sokak által hangoztatott, téves nézet, hogy egy bizonyos kor elérése után öregít a fekete haj. Természetesen ez az állítás igaz az eredetileg világosabb hajúakra, de nem érvényes a születéstől fogva fekete hajúak esetében. Nekik idősebb korban is jól áll a fekete hajszín.

Amennyiben valakinek a veleszületett hajszíne hamvas szőke vagy hamvas, világos barna, de mégis feketét szeretne, a döntésnél figyelembe kell venni az illető hölgy karakterét, egyéniségét, korát. Az erőteljes fekete szín kissé természetellenesnek, túl színpadiasnak hathat, ezért tudni kell viselni.

A fekete hajszínnel – a többi színnel összehasonlítva – az a probléma, hogy nincs meleg árnyalata. Csak azoknak áll jól, akikhez a hideg színek illenek, tehát ennek alapján csak a tél és a nyár típusoknak. Ráadásul, mivel a fekete nagyon erőteljes kontrasztot ad az arc és a szem színével, nem ajánlható azoknak, akiknek a szemszíne nem elég élénk. Így a nyár típusok közül is csak keveseknek, a hideg nyár (nyár-tél) típusúaknak állhat jól.

A meleg színtípusok (tavasz és ősz típus) bőrét beszürkíti a fekete szín, ezért nekik egyáltalán nem ajánlható. Kivételek lehetnek a tél felé elmenő keverék típusok – az élénk tavasz (tavasz-tél) és a sötét ősz (ősz-tél) – ahol némi engedmény tehető.

  • A tél típus – mivel általában veleszületett hajszíne sötét, hideg árnyalatú – festheti a haját feketére.
fekete hajszín

A tél típus színeit kiemeli az ezüstös csillogás. Az arcon lévő erős színkontrasztokat legjobban a fekete hajszín hozza ki. A hideg tél (tél-nyár) típusnak, az úgynevezett Hófehérke típusnak jól állnak a kontrasztos hideg színek, ezek hatását a fekete hajszín még jobban érvényre juttatja. A sötét tél (tél-ősz) típusba tartozó, sötétebb bőrű és szemű tél típusok számára is nagyon előnyös a fekete hajszín, hiszen eredeti hajszínük is fekete vagy sötét barna. Az élénk tél (tél-tavasz) típus, az a típus, akinek nem kell erőlködnie, hogy feltűnő legyen. Jellemző az arcon a tiszta, ragyogó, kontrasztos színhatás, melyet a fekete haj még szembetűnőbbé tesz.

kékesfekete hajszín

Ajánlott fekete hajszín: tiszta fekete, rubin fekete, kékesfekete, padlizsán fekete. A legjobb választás a tiszta fekete, mert ahhoz minden egyébként a típusnak jól álló öltözékszín vagy sminkszín illik. Például egy élénkpiros ruha vagy rúzs nem harmonizálna a lilás fekete hajszínnel. Egy erős citromsárga színű ruhához is jobban illik a tiszta fekete haj. Természetesen, ha a cél az, hogy valami figyelemfelkeltőt, meghökkentőt hozzunk létre, ez is megengedhető.

Különleges hatás érhető el kék színezéssel, mely az egyébként is drámai külsejű Tél típusnak még színpadiasabb hatást kölcsönöz. A kékes hatást, az élénk rózsaszín, a lila vagy a tűzpiros rúzs, valamint a hangsúlyos szemfestés még jobban felerősíti.

  • A Nyár típus – bár hideg típus – mégis óvatosnak kell lennie, ha fekete hajszínt szeretne

A világos, nyár-tavasznak és a visszafogott, lágy nyár-ősz típusnak egyáltalán nem ajánlható a fekete haj. Egyedül a nyár-tél típusnak – melynek színei sokban hasonlítanak a tél-nyár típuséhoz, de világosabbak és lágyabbak – állhat jól a fekete hajszín. Az sem utolsó szempont, hogy a hölgy hány éves vagy egyébként milyen a stílusa, egyénisége.

Ajánlott fekete hajszín: bármely árnyalat megfelelő, de óvatosnak kell lenni a fekete szín választásánál, mert valószínű, hogy a sötét haj sápítja a nyár típust. Ezt erőteljesebb sminkkel és ruhaszínekkel kell majd ellensúlyoznia. Például világos rózsaszín helyett majd erőteljes pinket, baba kék helyett királykéket, halványsárga helyett élénk citromsárgát kell majd viselnie. Ha ettől idegenkedne, akkor jobb lebeszélni a fekete hajról.

  • Az Ősz típusnak nem áll jól a fekete haj

 A meleg színvilágú ősz–tavasznak, valamint a lágy színhatású ősz-nyárnak nagyon rosszul állna a fekete hajszín. Az ősz-télnek viszont kivételes esetben megengedhető, hogy feketére fesse a haját. Azonban tudni kell, hogy a sötét ősz (ősz-tél) típusnál sokkal természetesebb hatású a meleg vöröses árnyalatú sötét barna hajszín. A sötét ősz színei élénkek és melegek. Hasonlóan a tél- ősz típushoz a megjelenés kissé színpadias, drámai.

Ajánlott fekete hajszín: egyedül csak a tiszta fekete ajánlott, mivel a hideg kékes és lilás árnyalatok nem illenek a típus meleg színeihez. Megeshet, hogy a fekete hajszín miatt az illető hölgy elkezd a tél típushoz illő színű ruhákat viselni. Ez valószínű, hogy nem áll majd olyan jól, mint a meleg őszi árnyalatok, de ha hangsúlyosabb, hideg hatású sminket tesz fel, akkor tél típusnak fog tűnni. Ha továbbra is saját meleg öltözékszíneit részesítené előnyben, akkor ez nem harmonizálna fekete hajával. Ebben az esetben meleg barna vagy vörös melírrel érhetne el kedvezőbb hatást.

  • A Tavasz típusoknak nem ajánlott a fekete hajszín

A meleg színpalettájú, ráadásul többnyire világos bőrű és hajú tavasz típushoz nem illik a fekete hajszín. Egyedüli kivétel az élénk tavasz (tavasz-tél) típus, akinek tiszta, kontrasztos színeibe még a fekete is belefér. Szerencsés típus, hiszen nagyon sok hajszínből válogathat. Hasonlít a tél-tavaszhoz, de jellegében inkább meleg, mint hideg.

Ajánlott fekete szín: akinek eredetileg is sötét a haja, festheti akár feketére is. A fekete ne legyen hideg árnyalatú, kékes vagy lilás. A színhatást melegebbé teheti egy vörösesbarna tincs vagy melír. A típushoz tartozó, eredetileg arany szőke vagy vörös hajúaknak, csak ha elég bátrak – mernek, merész sminket feltenni – akkor ajánlható a fekete hajfestés.

Mit tehet a fodrász, ha olyan vendég ragaszkodik a fekete hajfestéshez, akinek nem áll jól?

Mint a leírtakból már kiderült, a világos nyár-tavasznak és tavasz-nyárnak túl sötét lenne a fekete haj. A lágy hatású nyár-ősz és ősz-nyár esetében pedig túl erőteljesen hatna a fekete szín. A tavasz-ősz és az ősz-tavasz egyértelműen meleg színeihez pedig egyáltalán nem illik a hideg fényű fekete. Lehet, hogy nehéz lesz, de ezeket a típusokat mindenképp le kell beszélni a fekete színről. A Tél típusúakat kivéve, az idősebb hölgyeket jó lenne lebeszélni a fekete hajfestésről, mert öregíti őket. Fiatal korban végül is mindennel lehet próbálkozni, de nem szabad elfelejteni, hogy egyszerűbbé tehetjük mindennapjainkat, egy könnyen rendben tartható frizurával, valamint jó hajszínválasztással, amihez könnyen tudunk választani színtípusunknak megfelelő ruha- és sminkszíneket is.

Képek forrása: Pinterest

Telefon: +36 20 350 9254 Email: eva.pirityi@gmal.com

Author Info

Pirityi Éva

No Comments

Comments are closed.